DSB media en macht

20080626-IMG_6295-EditHet nieuws van de afgelopen week werd volledig gedomineerd door de heer Scheringa en zijn DSB Bank. Beide het gesprek van de dag in zowel zakelijke als privesfeer. Nog dagelijks volgen nieuwe feiten en beschuldigingen. De media als strijdtoneel van en voor DSB. En er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan het mediacircus.

DSB was al geruime tijd zeer omstreden, tegelijkertijd was de heer Scheringa gestegen tot held en topondernemer in de financiele wereld. Hij ontving zelfs complimenten van de heer Balkenende. Hij creeerde kansen voor AZ, een schaatsploeg en bouwde gestaag aan een bijzondere kunstcollectie in zijn eigen museum. Hij profileerde zich als kandidaat gevolmachtigd crisisminister. Het is heel verleidelijk hier allerlei uitspraken over te doen, maar dat wil ik nu niet.

Wat me fascineert is de kracht en invloed van de media. 
De typering van de heer Scheringa; van held tot bedenkelijk zakenman, van vechter tot slachtoffer. De stroomversnelling van zijn gedaantewisselingen de afgelopen twee weken. De strijdlust van de heer Lakeman versus de oplossingsgerichtheid van de heer Hendrickx. De bankrun, na de bewuste oproep in Goedemorgen Nederland, een oneindig vaak herhaald fragment. De honger van de media, gretig zoekend naar commentaar, figuranten en quotes.

De hechte groep DSB medewerkers, loyaal, betrokken en steunen ‘hun’ Dirk onvoorwaardelijk. De trouwe spaarders, harde werkers die al hun spaargeld kwijt zijn door hun keuze voor een hoge rente op achtergestelde deposito’s… De gedupeerden met te hoge hypotheeklasten, bang voor een persoonlijk faillissement na de val van DSB. Het commentaar van deskundigen over de naiviteit van veel consumenten. De spaarders die hun pensioen hebben toevertrouwd aan de ondernemer uit Wognum.

Het spel en de reactie van de politiek. De juiste keuze van minister Wouter Bos, helaas omgeven door schimmigheid een voedingsbodem voor wantrouwen en negatief sentiment. Velen kijken uit naar het onderzoek waarin de onderste steen boven zal worden gehaald… Ook de positie van AFM en DNB moeten hierin onomwonden duidelijk worden.

Ik kijk uit naar de documentaire over de val van de DSB Bank. Deze past in de reeks documentaires: Het bankroet van Lehman Brothers en De IJslandervaring eerder deze maand uitgezonden door Tegenlicht. Hebzucht, ego’s en deals winnen het nog steeds van normen en waarden. Het is nu het moment voor de grote verandering. Ik wens vurig dat de afsluiting van deze documentaire een nieuwe koers laat zien, gebaseerd op een goed fundament, waarheid en bouwen aan een daadwerkelijk gezonde economie. En dat de media die partijen uitlichten, volgen en een podium geven.
Daar werk ik heel graag aan mee, samen met u. Marie-Jose van Triest

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: