Strijd tegen het water

Marie-Jose van Triest 7Ik heb de afgelopen twee weken genoten van zomer in Zeeland. Het was er aangenaam vertoeven in de Kop van Schouwen. De omgeving biedt veel; bossen, duinen, zee, pittoreske dorpjes, leuke fietsroutes, een schitterende vuurtoren en diverse musea. Wij hebben gekozen voor het thema water.

In het Watersnood Museum in Ouwerkerk hebben we op deze historische plek meer informatie vernomen over de ramp in 1953. In de vier caissons, die destijds het laatste stukje dijk hebben gedicht, is nu een museum gevestigd. Indrukwekkend, leerzaam en mooi van opzet. Het was voor mij nieuw dat inwoners ruim 11 maanden uit hun huizen verdreven zijn geweest. En het monument ‘1853 + 1’ ter nagedachtenis aan de slachtoffers is zeer indrukwekkend en schitterend uitgevoerd.

Het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen is speels, veelzijdig en interactief. Er zijn routes met diverse thema’s als de wrakken route en de VOC. Het historische pand is prachtig gecombineerd met hedendaagse architectuur. De inrichting, vormgeving, kleurstelling en materiaalgebruik is verrassend goed. De collectie is veelzijdig en wordt aantrekkelijk gepresenteerd.

Bij het thema water hoort natuurlijk ook een bezoek aan de Neeltje Jans. De historie rondom besluitvorming, de bouw, de financiering worden er duidelijk weergegeven en het mogen beklimmen van de eerste pijler van de Oosterscheldekering maakt dat het ontzag en respect voor de deltawerken stijgt. Het park biedt daarnaast ook diverse exposities en vertier voor de kinderen. De presentatie bij het nieuwe aquarium Aquapolis biedt leuke wetenswaardigheden over natuur en omgeving.

Ook het bezoek aan Plompe Toren, het restant van het verdronken dorp Koudekerke, fietsen in de Boswachterij Westerschouwen, wandelen in Zierikzee, Goes en Brouwershaven, allemaal rijk aan historie en aangenaam vertoeven. Af en toe ook nog een zeehond zien zwemmen bij opkomend tij maakte vakantie in Zeeland compleet. Het enige wat we gemist hebben, is lekkere verse vis.

Deze week nog even genieten in de zonnige Betuwe om volgende week de economie samen met vele andere ondernemers weer een impuls te geven. Ik hoop u ook! Marie-Jose van Triest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: