Nieuws uit de natuur…

Uitzicht kantoor CvoorSucces 1aVakantietijd, nog stiller, dus tijd om lekker te genieten in plaats van frustratie over het uitblijvende herstel. Ik heb in elk geval de tijd genomen om samen met mijn dochters te genieten. De natuur is daarin een belangrijk element. Zo hebben we ’s avonds na 8 uur een fietstocht langs de Linge gemaakt en 5 wilde reeen gezien. Dat was zo’n bijzonder moment. We wonen hier al 16 jaar, maar dit was de eerste keer. Tijdens onze picknick onderweg, ontdekten we dat alle fluitekruidbloemen bedolven waren onder parende rode insecten.

Onze tuin wordt sinds deze week belaagd door tientallen wespen. En in de uiterwaarden aan de overkant is het een drukte van belang door het bezoek van vele ganzen. Ze arriveren vooral s’ avonds en ’s nachts. In groepen van enkele tientallen en strijken neer bij de poel en maken een oorverdovend kabaal. De fruitoogst is overweldigend dit jaar. We hebben al kilo’s pruimen geplukt en nog is de boom niet kaal. Na een bezoek aan het ‘Flipje Museum’ in Tiel vorige week, hebben we meerdere potten pruimenjam gemaakt. Het zelf plukken, sorteren, wassen, ontpitten, snijden, pureren en roeren bracht nog meer ontzag voor de traditionele wijze van jamproductie dan de filmpjes in het museum. Nu nog bedenken wat we met alle peren en stoofperen zullen gaan doen.

Het bezoek aan het Universiteitsmuseum Utrecht was een groot succes. Vele uren hebben we doorgebracht in het rariteitenkabinet, het jeugdlab, afgewisseld met een wandeling in de hortus. De hoge mate van interactiviteit en zelf ontdekken bracht veel plezier. De spijkerstoel, het bad met de nijlpaardtong en de geurflesjes waren favoriet. Evenals de bonte verzameling van opgezette dieren, schelpen en dieren op sterk water. Jammer dat mijn kinderen Boudewijn Buch niet hebben meegemaakt, ze zouden genoten hebben van zijn reis- en ontdekkingsprogramma’s.

We hebben ook het Watermuseum in Arnhem bezocht. De kinderen mochten watermonsters zoeken met een schepnetje in de beek. Hun vangst konden ze vervolgens onderzoeken in het laboratorium compleet met pipetjes, microscopen en verklarende kaarten. We hebben naderhand zelf ook schepnetjes gekocht en onderzocht welke watermonsters in de Linge huizen. Uiteraard lastiger hier resultaat te boeken dan in een ondiep beekje.

Nu even echt vakantie. Ik ben er weer voor u vanaf 21 augustus. Nog een fijne zomer en graag tot ziens! Marie-Jose van Triest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: