Vrijmarkt en jong ondernemen.

20080626-img_6267-editKoninginnedag 2009, wij hebben voor het eerst plaats genomen op een vrijmarkt. De kinderen wilden graag op een kleedjesmarkt zitten en geld verdienen. Ik heb mijn dochters bijgebracht dat het belangrijk is dat je zelf geld verdient, zodat je ‘onafhankelijk’ bent en een zelfstandig bestaan kunt genieten. Mijn jongste neemt dit soort adviezen altijd praktisch ter harte. Twee weken geleden tijdens de bloesemtocht kreeg ze de smaak te pakken. Na eerst stil en onzichtbaar aanwezig te zijn naast de tafel met lekkers, nam het enthousiasme, de interactie met de wandelaars en het plezier toe. Na 2 uur stond ze springend en dansend op de dijk en riep luidkeels ‘gratis snoepjes en drinken’.

Ze was er achter gekomen hoe meer ze haar best deed, hoe groter de kans was dat ze een spontane donatie mocht ontvangen. Mijn oudste zorgde voor een aantrekkelijke presentatie van al het lekkers en aanvulling van de voorraad. Het proces van deze eerste zakelijke ervaring en jong ondernemerschap was mooi te aanschouwen. Voorzichtig proberen, overwinnen van schroom, het aanstelijke effect van succes, het samenwerken en vooral ook het plezier wat ze eraan beleefd hebben.

Op Koninginnedag ‘ s ochtends vroeg eerst deelgenomen aan de lawaaioptocht in ons dorp en om 10:30 uur zaten we in de zon met onze spullen op de vrijmarkt. Meteen wist mijn jongste alle aandacht te trekken met de grabbelton. Haar actieve houding en het scherpe aanbod maakte dat de ton binnen een uur was leeg gegrabbeld. Daar hadden we veel meer ‘handel’ uit kunnen halen.  De verkoop van onze handel is goed gegaan. Ik was alleen even helemaal verbijsterd door de opmerking van een moeder naar haar zoon die belangstelling toonde voor een bordspel. Haar reactie “nee, je hebt toch al een nintendo!”

Daarna kwam de berichtgeving op gang over het drama in Apeldoorn. Ik heb direct contact gezocht met mijn in Apeldoorn woonachtige familie, de een genietend in het Oranjepark en zich nog nergens van bewust. De ander ontdaan van hetgeen zich net op tv had voltrokken.  Met flarden werd op de vrijmarkt steeds duidelijker wat de omvang van het drama was.  Het plezier van onbevangen koninginnedag vieren glipte weg. Gisteren zijn we naar Apeldoorn geweest, voor onze jaarlijkse asperge eetafspraak. De befaamde asperges van de Braamhof waren weer heerlijk. We zijn over ‘het’ kruispunt gereden, omdat dit nu eenmaal de weg is om bij familie te komen. Bizar om je te realiseren welk drama zich daar heeft afgespeeld. Bizar ook om te zien hoeveel mensen daar rondliepen en uitgebreid de Naald bekeken.
Een week van uitersten. Marie-Jose van Triest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: