Bril, Gorilla en nu?

uitzicht-kantoor-cvoorsucces2Welk onderwerp zal ik kiezen deze week? Elke dag afspraken, bijzondere ontmoetingen met unieke persoonlijkheden, een paradijsvogel en sterke merken. Echte gesprekken, spontaan, inhoudelijk en verrassend. Aanknopingspunten en inspiratie voor de komende periode. Het was de week van het verlies van Martin Bril.

Een oorverdovende stilte gevolgd door een stroom reacties en aandacht. Een groot compliment voor de schrijver. Een ongemakkelijke gewaarwording dat het verlies van iemand die je persoonlijk niet kent, je zo kan raken. Ook voor mij zat zijn column in mijn dagelijkse routine; kopje koffie, ontbijt, Martin Bril, koppen snellen en de kinderen het nieuws van de foto’s (proberen te) vertellen. Het leeg blijven van zijn plek maandag, dinsdag en woensdag gaf een bevreesd gevoel, het nieuwsbericht woensdagavond deed mijn adem stokken. Je was toch een beetje deelgenoot van zijn leven, zijn strijd, het genieten, de kleine dingen. En dan zijn leeftijd: 49 jaar! Ik werd overmand door allerlei gevoelens; strijd, onrechtvaardigheid, verlies, carpe diem, zijn dochters en iets triviaals als zouden ze zijn vulpen nog terug vinden? En mijn gedachten gingen direct uit naar naasten die ook verloren hebben en naar de positieve strijders die het leven vol energie blijven leven. Verwarring.

En dan de uitdaging voor de Volkskrant, want hoe deze prominente plek nu een nieuwe invulling te geven? Ik vond het vertrek van Gorilla in de nieuwe styling een gemis. De dagelijkse creativiteit en spitsvondigheid waren groots. Een stroom aan reacties volgde. Maar flexibel als je bent als lezer, schakel je snel om. Want zeg nou zelf, een columnist of een cartoonist kan toch nooit een reden zijn je abonnement op te zeggen. Hoewel als Gummbah de voorpagina zou sieren, dan weet ik het nog niet… De nieuwe styling Volkskrant 2, het tweede katern op tabloid, went snel. De behoefte aan een Volkskrant geheel op tabloid groeit.  Wat gaat er gebeuren op de plek van Bril en Gorilla? Waar vind je weer zo’n parel, zo’n unieke persoonlijkheid, zo’n krachtig team. Mensen die de samenleving kleuren, die het verschil maken, die er toe doen. De eerste invullingen ter nagedachtenis aan Bril laten zien, dat dit nog niet zo eenvoudig is.
Marie-Jose van Triest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: